Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Mύνημα Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών για την Ημέρα της Γυναίκας

Αναμφίβολα η 8η Μαρτίου “ημέρα της γυναίκας” αποτελεί μια κορυφαία επετειακή μέρα που γεννά μνήμες για αγώνες και θύματα. Την ημέρα αυτή προβληματιζόμαστε για ζητήματα που αφορούν στην ανισότητα, στην καταπίεση, στην κακοποίηση, στη βία και στην εκμετάλλευση που ακόμη και σήμερα πολλές γυναίκες υπομένουν.

Παρά τις θετικές αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο, στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο η ψαλίδα της ανισότητας των συνθηκών εργασίας και ζωής άρχισε πάλι να μεγαλώνει. Πρόσφατες κοινωνικές έρευνες διαπιστώνουν πως οι γυναίκες στις αδύναμες ομάδες πληθυσμού πλειοψηφούν και αντιμετωπίζουν έντονες και πολλαπλές διακρίσεις. 

Στη νέα πραγματικότητα περισσότερο από ποτέ οι παρεμβάσεις της κεντρικής πολιτικής αλλά και της αυτοδιοίκησης καθίστανται απαραίτητες. Η ισότητα θα πρέπει να γίνει στόχος που θα διατρέχει όλες τις πολιτικές που ασκούνται με προτεραιότητα. 


Όμως μιλώντας για ισότητα δεν αναφερόμαστε μόνο για ένα θέμα που σχετίζεται με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης αναφερόμαστε σε ένα ζήτημα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομική ανάπτυξη, τη συμμετοχή του μισού πληθυσμού στην παραγωγή και στην απασχόληση. Επιπρόσθετα είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής της χώρας. 


Σήμερα είναι αναγκαιότητα η ισορροπία, η συνεργασία και η συμπληρωματικότητα των δύο φύλων.